T.C.
ANKARA VALİLİĞİ
İl Yazı İşleri Müdürlüğü
09/12/2019
Sayı : 13688855-010.06.01-80521
Konu : Sokak Düğünleri ve Diğer Açık Hava Etkinlikleri
İlgi : a) 05/09/2013 tarihli ve 21673 sayılı Genelgemiz,
b) 28/08/2018 tarihli ve 48715 sayılı Genelgemiz,
c) 26/09/2018 tarihli ve 54555 sayılı Genelgemiz.
Başta sokak düğünleri olmak üzere açık alanlarda yapılan çeşitli etkinliklerde müzik yayınları, havai fişek ve silah atışı gibi mevzuata aykırılık teşkil eden ve çevreyi rahatsız edici konularda Valiliğimize ulaşan müracaat, talep ve şikayetlerde belirgin artış olduğu görüldüğünden Valiliğimce konu yeniden değerlendirilmiştir.
Bu kapsamda; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9. maddesinin (Ç) ve (E) fıkraları ile 11. maddesinin (C) fıkrasının ilk bendinde konuya ilişkin Valilerin yetki, görev ve sorumlulukları düzenlenmiştir. Özellikle anılan Kanunun 11. maddesinin (C) fıkrasının ilk bendinde; “İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteaallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması ve önleyici kolluk yetkisi valinin ödev ve görevlerindendir. Bunları sağlamak için vali gereken karar ve tedbirleri alır.” hükmü yer almaktadır. Bu doğrultuda, kişilerin can güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve esenliğinin korunması, vatandaşların huzur ve sükûnu ile beden ve ruh sağlığının bozulmaması açısından sokak düğünü, nişan, gelin alma, araç konvoyu, asker uğurlama ve benzeri açık hava programlarında;
Açık Alanlarda Yapılacak Etkinlikler
Ateşli Silahlar: Ateşli silahlar (her türlü ses ve gaz fişeği atabilen silahlar dahil) hiçbir şekilde kullanılamayacağından, tam bir hassasiyet ve etkinlikle kontrol, takip ve denetimi yapılacaktır.
Müzik Yayını: Kentleşme ve konutlaşmanın yoğunlaştığı bölgeler dışında, 442 sayılı Köy Kanunu kapsamındaki eski köy tüzel kişiliğini haiz mahallelerde ve nüfusun yoğunluğu ve yerleşim bakımından daha çok kırsal özellikler gösteren ilçelerde açık alanlarda gerçekleştirilecek etkinliklerde, müzik yayını 30 Eylül-1 Nisan tarihleri arasında 10.00-22.00 saatleri arasında, 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında ise 11.00-23.00 saatleri arasında yapılabilecektir.
Üniversite giriş sınavı gibi ulusal ve yaygın sınavların bir gün öncesindeki etkinliklerde müzik yayınları, bu saatlerden asgari birer saat erken bitirilecektir.
Mahallin şartlarına göre belirlenen saatleri aşmamak kaydıyla kaymakamlıklarca müzik yayın saatlerinde farklı düzenleme yapılabilecektir.
Hastane, huzurevi, (eğitim-öğretim döneminde ve sınav sürecinde) okul ve ibadet yeri gibi hassas kullanımların bulunduğu alanlara yakın açık alanlarda müzik yayını yapılmayacaktır.
Düzenleme ve Denetleme: Kentleşme ve konutlaşmanın yoğunlaştığı ilçelerimizde; kırsal özellikler gösterdiği belirlenecek mahallelerde de, kaymakamlıklardan izin alınmak suretiyle açık hava etkinlikleri düzenlenebilecektir.
Açık alanlarda gerçekleştirilecek etkinlikler için güvenlik ve trafik tedbiri ihtiyacının tespit ve denetimini teminen, ilgililer organizasyona ilişkin taleplerini önceden kaymakamlığa bildirecek, cadde ve sokaklar kesinlikle ulaşıma kapatılmayacaktır.
Havai Fişek Kullanımı: Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinin “Gürültüye hassas kullanımlar için gürültü kontrolü” başlıklı 26. maddesinin (ğ) fıkrasında; “Dini ve milli bayramlar ile yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar dışında; eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlerin, çok hassas (Konut, yataklı hizmet veren sağlık kurumları, çocuk ve yaşlı bakım evleri, yatılı eğitim kurumları, öğrenci yurtları gibi kullanımlar) ve hassas kullanımların (Yataklı hizmet veren konaklama tesisleri, eğitim kurumları ile dini tesisler) bulunduğu yerlerde yapılması yasaktır. Bu faaliyetler az hassas kullanımların (İdari ve ticaret binaları, çocuk bahçeleri, oyun alanları ve spor tesisleri gibi kullanımlar) bulunduğu yerlerde ancak 14/8/1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzüğün 117 nci maddesine istinaden yerel mülki amirinden izin alınarak yapılabilir.” hükmü gereğince;
Dini ve milli bayramlar ile yerel milli günler ve il genelinde yapılan festival gibi büyük kutlamalar dışında, az hassas kullanımların bulunduğu yerlerde, 30 Eylül-1 Nisan tarihleri arasında 22.00’e kadar, 1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında ise 23.00’e kadar eğlence maksadıyla patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetler ateşleyici belgesi sahibi kişilerin sorumluluğunda ve çevre güvenliğinin alınması kaydıyla, en geç bir gün öncesinde dilekçeyle başvuru sonucu kaymakamlıktan izin alınarak yapılabilecektir. Kaymakamlıktan verilecek izin belgesinde, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanacak kişi veya şirket, kullanılacak zaman dilimi ile etkinlik sahibinin ismi ve açık adresi belirtilecektir.
Esenboğa Havalimanı yaklaşım hatları üzerinde, havalimanı civarı ve uçuş paterni bölgelerinde, petrol, gaz, doğalgaz, trafo dağıtım şebekesi bulunan yerlerde, kolayca tutuşabilecek ağaçlık alan ve çevresine yakın yerlerde, kamuya ait açık alanlar ile yol ve oturma alanlarında patlayıcı, maytap, havai fişek ve benzeri şeyleri kullanmak, ateşlemek gibi benzeri faaliyetlere izin verilmeyecektir.
Bu Genelgede belirtilen esas ve usullere aykırı hareket edenler hakkında, suç ve kabahat fiillerinin işlenmesi durumunda; ilgisine göre 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salȃhiyet Kanunu, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan ve 04/06/2010 tarihli ve 27601 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği hükümlerine göre işlem yapılacaktır.
Bu genelgenin uygulanması konusunda ilgili birimlerin denetimi, diğer kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması kaymakamlıklar tarafından yapılacaktır.
Bu Genelge, 01 0cak 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe girecektir. İlgili genelgeler de bu tarihten itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.
Bilgilerinizi ve gereğini arz ve rica ederim.
Vasip ŞAHİN
Vali
DAĞITIM :
Gereği: Bilgi:
-Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına -İçişleri Bakanlığına
-Kaymakamlıklara (İller İdaresi Genel Müdürlüğü)
-İl Emniyet Müdürlüğüne
-İl Jandarma Komutanlığına
-Çevre ve Şehicilik İl Müdürüğüne