Orta Anadolu Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün Görevleri:
- Bölge Müdürlüğü ile ilgili işleri mevzuat hükümleri ve Bakanlığın talimatlarına göre yürütmek, yıllık plan, proje ve programları uygulamak amacı ile bağlı birimlerin faaliyetlerini düzenlemek ve kontrol etmek.
- Yetki devri kapsamında, Bakanlıkça verilecek hizmet ve görevleri yerine getirmek; görev alanları ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları, mesleki kuruluşlar ve mahalli idarelerle işbirliği yapmak.
- Bulunduğu mahalde resmi ve özel kuruluşlar nezdinde Bakanlığı temsil etmek, toplantılara katılmak, temaslarda bulunmak; gerektiğinde bu konularda Bakanlığı bilgilendirmek.
- İnsan kaynaklarını etkin ve verimli kullanacak tedbirler almak, hizmet içi eğitim faaliyetleri düzenlemek ve yürütmek.
- Gümrük hizmetlerinin süratli, etkili, verimli ve standartlara uygun şekilde yürütülmesini sağlamak ve denetlemek.
- 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu, gümrük işlemleriyle ilgili diğer mevzuat ve uluslararası sözleşmelerin uygulanmasını sağlamak.
- Gümrük Uzlaşma Yönetmeliği uyarınca yetkisi dahilinde uzlaşmaya ilişkin işlemleri yürütmek.
- Yetkisi dahilinde gümrük vergilerinin geri verilmesi veya kaldırılması işlemlerini karara bağlamak.
- Geçici depolama yerleri, antrepolar, ambarlar, tasfiyelik eşya depoları, mağazalar ve satış reyonlarının açılması ve işletilmesine ilişkin işlemleri yürütmek, yetkisi dâhilinde geçici depolama yeri ve antrepo açılmasına ve işletilmesine izin vermek, buraları denetlemek, gerekli hallerde izni geri almak.
- Bakanlığın faaliyet alanına giren gümrük denetimine ve ticarete konu eşya hareketinin etkili ve verimli bir şekilde planlanması ve uygulanması ile söz konusu eşyanın taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulmasına yönelik çalışmalarda bulunmak, bu amaçla sorumluluk bölgesinde yapılacak çalışmaları koordine etmek, lojistik merkezleri kurulması, işletilmesi ve buralarda yapılacak işlemleri yürütmek.
- Gümrük mevzuatına göre tasfıyelik hale gelen eşyanın tasfiye işlemlerinin mevzuatta öngörülen süreler içinde gerçekleşmesini sağlayarak, tasfıyelik eşyanın gecikmeksizin ekonomiye kazandırılmasına yönelik tedbirler almak.
- Gümrüklü yer ve sahalarda münhasıran, Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinde gerektiğinde ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak suretiyle kaçakçılığı önlemek, izlemek ve soruşturmak.
- Kara ve demiryolu kapıları ile gümrük teşkilatı bulunan hava ve deniz limanlarında, serbest bölgeler, antrepolar ile gümrüklü yer ve sahalarda ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinde gümrük muhafaza görevlerini yerine getirmek.
- Gümrüklü yer ve sahalarda koordinasyonu sağlamak ve kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almak.
- Gümrük hizmetlerinin geliştirilmesi ve kaçakçılıkla etkin mücadele edilmesine yönelik faaliyetler kapsamında, Döner Sermaye Bütçesinden Bölge Müdürlükleri kapsamında harcanması gereken; modernizasyon, otomasyon; araç-gereç ve teknik cihazların temini; kurs, konferans, toplantı ve seminer düzenlenmesi, envanter, projelendirme, uygulama, araştırma-geliştirme, yayın, rehberlik, danışmanlık, yönetim, işletme ve benzeri hizmetleri yapmak, yaptırmak veya bunlara katılmak.
- Bölge Müdürlüğüne bağlı gümrük idarelerinde işlem gören beyannamelerin risk analizine dayalı olarak ikincil kontrol işlemlerini gerçekleştirmek ya da gerçekleştirilmesini sağlamak.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlantıları itibariyle risk analizi çalışmalarını yürütmek.
- Adli kolluk personeli olarak görev yapacak personelle ilgili olarak Bakanlığa teklifte bulunmak, adli kolluk personel listesini yetkili Cumhuriyet Savcılıklarına bildirmek.
- Gümrüklü yer ve sahalardaki acil müdahale timi ile ilgili işlemleri yürütmek.
- Bağlı idareler tarafından yapılan idari işlemlere karşı itirazları karara bağlamak.
- Gümrük idaresinin ihtiyaç duyduğu sarf malzemesi niteliğindeki mührün alım, satım veya bedelsiz dağıtımını yapmak.
- Gümrük ve Ticaret Denetmenleri ve Yardımcıları ile ilgili işlemleri yürütmek.
- Gümrük Müşaviri ve Yardımcıları, stajyerleri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri ile doğrudan temsile ilişkin işlemleri yürütmek.
- Taraf olunan adli ve idari davaları takip etmek, bu davalara ilişkin tüm işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütmek.
- Yurtdışından gelen heyetlere ilişkin temsil ve ağırlama hizmetlerini yürütmek.
- İstatistiki verileri hazırlamak.
- Laboratuvarların çalışmalarını yürütmek.
- Bölge Müdürlüğüne gelen raporları ilgili şubelere intikal ettirmek.
- Bölge Müdürlüğünün yıllık Taşınır Yönetim Hesabını hazırlamak ve süresi içerisinde “Sayıştay Başkanlığına” göndermek.
- Bakanlığın Taşınır Kesin Hesap Cetveli ile Taşınır Hesabı İcmal Cetvelinin hazırlanması amacıyla Bölge Müdürlüğüne bağlı harcama birimlerinin taşınır hesaplarını konsolide etmek.
- 10/07/2018 tarihli 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 441 inci maddesinde kuruluşu yayımlanan Ticaret Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında kararnamede’ de yer alan Bakanlıkla ilgili Bölge düzeyinde hizmet vermek.
- İthalatta ve İhracatta yapılan ürün güvenliği, kalite ve standart denetimlerinde ve diğer işlemlerde etkinliği ve uygulama birliğini sağlamak.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimler personelinin yetiştirilmesi ve mesleki bilgisinin artırılması için gerekli çalışmaları yapmak.
- Dış Ticaretin ülke ekonomisi yararına gelişmesini teminen mevzuat, standartlar, uygulama, idari düzenleme ve ilgili diğer hususlarda Genel Müdürlüğe bilgi vermek ve teklifte bulunmak.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimlerin personel, idari, mali ve eğitim işlerini Bakanlığın talimatları doğrultusunda yürütmek.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimlerin yıllık bütçe tahminlerini Bakanlığa sunmak ve tahsis edilen ödenekleri verilen talimatlar doğrultusunda kullanılmasını sağlamak.
- Bölge Müdürlüklerine bağlı birimler arasında koordinasyonu sağlamak, iş yoğunluğuna göre birimler arasında geçici personel görevlendirmesi yapmak.
- Şikayet ve ihbarları araştırmak, gerekli görülenleri Bakanlığa bildirmek.
- Özlük hakları dahil her türlü yazışmaları yürütmek.
- Bakanlığın görev alanlarına giren konularda ilgilileri bilgilendirmek, gerektiğinde eğitim almalarını sağlamak, bölge dahilinde Bakanlıkla ilgili toplantılara katılmak ve sonuçlarını rapor etmek.
- Yapılan iş ve işlemlerle ilgili bilgi ve belgeleri toplamak ve arşivlemek.
- İhracatın geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yapmak.
- Bölgelerinde ihraç potansiyeli olan ürün ve ürün gruplarını tespit etmek ve ihracatı ve bu alanlara yönlendirmesini teminen bakanlığı bilgilendirmek.
- Bölgelerinde dış ticaret ile ilgili gelişmeleri sürekli izlemek, değerlendirmek ve rapor vermek.
- Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimler personelinin ilgili kişi ve çevrelerle olan temas ve ilişkilerinin denetim hizmetinin ciddiyetiyle bağdaşır, saygın ve etik kurallara uygun olmasını teminen gerekli önlemleri almak.
- Bölge Müdürü yukarıdaki görev ve yetkilerin yürütülmesinde en üst amirdir ve taşrada Bakanlığı temsil eder.
- Bakanlıkça verilecek diğer görevlerin yapılması çerçevesinde;
- Devlet Yardımları: İhracatımızın artırılmasını teminen Ticaret (Mülga Ekonomi) Bakanlığınca hazırlanan ve işlemlerinin büyük bölümü İhracat Genel Müdürlüğünce yürütülen “Yurt Dışı Pazar Araştırması Desteği”, Türkiye'de tasarım kültürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılmasını teminen 2008/2 sayılı ”Tasarım Desteği Hakkında Tebliğ” çerçevesinde, tasarımcı şirketleri, tasarım ofisleri ve işbirliği kuruluşlarının gerçekleştireceği tanıtım, reklam, pazarlama, istihdam, patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tesciline ilişkin harcamaları danışmanlık harcamaları ile yurt dışında açacakları birimlere ilişkin giderler desteklenmesi,
- Dahilde İşleme İzin Belgeleri: Dünya piyasa fiyatlarında hammadde temin etmek suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla hazırlanmış olan Dahilde İşleme Rejimi konusunda ihracat ve ithalat işlemlerinden sonra Dahilde İşleme İzin Belgelerinin kapatılması işlemleri
- Hariçte İşleme İzin Belgeleri: Serbest dolaşımdaki eşyanın işlenmek, tamir edilmek veya yenilenmek üzere geçici olarak ihraç edilmesi ve işlem görmüş ürünün tam veya kısmi muafiyetten yararlanarak serbest dolaşıma girmesinin sağlanması ile ithal edilen işlem görmüş ürünlerin aynısını veya benzerini üreten Türkiye'deki üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi kaydıyla ihraç eşyasının satışının teşviki amacıyla hazırlanmış olan Hariçte İşleme Rejimi konusunda Hariçte İşleme izin Belgelerinin kapatılması işlemleri.
- Bakanlıkça verilen benzeri görevleri yapmak.
Adres: İstanbul Yolu 6.km. Anadolu Bulvarı T.C.D.D 2. Bölge Müdürlüğü Tesisleri Bahçekapı Etimesgut/ANKARA
E-posta: ankgumbm@ticaret.gov.tr
Telefon: +90 (312) 397 77 89
Web: https://ortaanadolu.ticaret.gov.tr/